Una proposta de Xarxaprod. Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya i E:\\ART. Centre de mediació, educació i art contemporani, amb la implicació de a cobert, La Central del Circ, L’Estruch – Fàbrica de creació de les arts en viu i la Casa del Teatre Nu.
Després de dur a terme sessions de treball internes, per fer una diagnosi dels espais de creació i producció que formen part de la comissió d’educació de Xarxaprod, i identificar quin és el seu paper com a recurs artístic, cultural i educatiu dels centres educatius així com el seu rol com articulador del territori, despleguem aquesta formació per a professorat l’objectiu de la qual és explorar les possibilitats de les pràctiques artístiques contemporànies i els processos de creació com a estratègies metodològiques amb voluntat transformadora en els centres educatius.
Els punts de partida des d’on imaginem i activem la formació són: posar en comú imaginaris art i educació, anàlisi de context situat, establir vincles, codisseny, recerca d’un llenguatge comú, de la idea de servei al treball col·lectiu, del producte final al procés de treball, de la pràctica amb alumnat a la pràctica amb professorat, pensament crític, dins/fora, altres llocs i mirades.
El programa s’estructura mitjançant les següents tipologies d’accions:
- -Treball autònom del professorat.
- -Visita a espais de creació i producció.
- -Casos d’estudi: anàlisi de projectes artístics en contextos educatius (metodologies i resultats). Testimonis d’agents artístics i culturals i d’equips docents implicats.
- -Casos pràctics: realització d’accions metodològiques entre art i educació. Eines i recursos per a la pràctica docent a l’aula.
- *Activitat de formació permanent del professorat reconeguda pel Departament d’Educació.
Certificació total: 20 hores (15h presencials + 5h treball autònom) - **El cost de la formació són 30€ (impostos inclosos). La inscripció no serà efectiva fins que no s’hagi fet el pagament. (Els inscrits que necessitin allotjament per a poder realitzar el curs, s’ofereix la possibilitat de comptar amb un allotjament a l’Estruch sense cap cost.)
Places limitades.
Programa:
- Moderació: Daniel Gasol d’E:\\ART
- Data: 10, 11 i 12 de juliol 2024, de 10h a 15h
- Lloc: L’Estruch – Fàbrica de creació de les arts en viu (Sabadell) i La Casa del Teatre Nu (Sant Martí de Tous).
Dimecres 10 de juliol, de 10:00h a 15:00h.
Lloc: L’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu (Sabadell).
10h-11:30h – Acollida del professorat participant.
Mireia Llunell (Presidenta de Xarxaprod i directora de l’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu i Daniel Gasol (codirector d’E:\\ART)
- -Visita a l’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu amb Mayi Beobide (educadora)i Frank Trobok (artista).
- -Presentació del programa d’accions formatives de Xarxaprod per a professorat (context, sentit i eixos de treball).
- -Recull d’idees clau de la lectura del text proposat pel grup motor de Xarxaprod.
11:30h-12h – Pausa cafè.
12h-13:30h – Cas d’estudi 1: ALÇAR LA MIRADA a cobert a l’Institut Moianès.
- -Presentació del projecte artístic en context educatiu a dues veus amb Nerea Campo (directora d’a cobert i coordinadora de l’àrea de mediació) i Jordi Alsina (docent i coordinador de cicle de l’institut)
- -Espai de reflexió del professorat participant (preguntes, dubtes, comentaris).
13:30-15h – Cas d’estudi 2: Projecte Caixa d’Eines de La Central del Circ en el marc de Pla de Barris de l’Ajuntament de BarcelonaLa Central del Circ a l’Escola Prim.
- -Presentació de projecte artístic en context educatiu a dues veus amb Esther Blázquez (responsable de l’àrea de mediació de La Central del Circ) i Mº Eugènia G. (directora i docent de l’escola)
- -Espai de reflexió del professorat participant (preguntes, dubtes, comentaris).
Dijous 11 de juliol de 10:00h a 15:00h.
Lloc: L’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu (Sabadell).
10h-12h – Cas pràctic 1: a cobert / Apropament a llenguatges visuals + Producció i creació amb Auri Alós (Professional de mediació del projecte Alçar la mirada) i Nerea Campo (directora d’a cobert i coordinadora de l’àrea de mediació)
-Realització de propostes i accions metodològiques desplegades per a cobert amb la participació del professorat inscrit en el programa.
12h-12:30h – Pausa cafè.
12:30h-14:30h – Cas pràctic 2: La Central del Circ / Maleta pedagògica: Les cures i el cos amb Esther Blázquez (responsable de l’àrea de mediació de La Central del Circ) i Alba Ramió (artista)
-Realització de propostes i accions metodològiques desplegades La Central del Circ amb la participació del professorat inscrit en el programa.
14:30h-15h – Posada en comú de les experiències viscudes en els casos pràctics.
Divendres 12 de juliol, de 10:00h a 15:00h.
Lloc: La Casa del Teatre Nu (Sant Martí de Tous)
10-11:30h – Cas d’estudi 3: TEATRE A DINS
–Cocreació d’un espectacle de Teatre Nu i el teixit d’aula de l’Escola Cérvola Blanca. Presentació de projecte artístic en context educatiu a dues veus amb Víctor Borràs (director i dramaturg de Teatre Nu) i Raquel Martínez (docent de l’escola Cérvola Blanca)
-Espai de reflexió del professorat participant (preguntes, dubtes, comentaris).
11:30-12h – Pausa cafè.
12h-14h – Cas pràctic 3: Teatre Nu / Teatre de prop.
- Espectacle-monòleg “La Senyora de Tous” amb col·loqui postfunció.
- Activitats en grup relacionades amb la temàtica de l’obra:
- · Visita i contextualització per l’exterior del Castell de Tous, l’església i els carrers del nucli antic.
- · Taller d’expressió artística.
14h-15h – Cloenda del programa d’accions formatives.
Fora de programa:
- Treball previ del professorat
- -Lectura de text proposat pel grup motor de Xarxaprod + Recull d’idees clau.
- Treball posterior del professorat.
- -Realització d’una fitxa per situar aprenentatges assolits durant el programa d’accions formatives.